Documentairemaker

IMG_4396

 

Beeldmateriaal vanuit perspectieven van kinderen en volwassenen, die ook een  economeia  leven gebaseerd op: overvloed voor iedereen, to care, verbinding en geven.

Gift economy is de oorsprong van de huidige exchange economy (een overbodige en artificiële vorm van gifteconomie). Gifteconomy is other-oriented, terwijl exchange ego-oriented is, dit brengt twee hele verschillende soorten psychologie en culturele “stories of Self” op. In Gifteconomie : the more for me, is the more for you en verbinding en overvloed. In Exchange-economie: the more for me is less for you en separation en schaarste, angst en macht/onderdrukking. In exchange is man-zijn de logos, en vrouw zijn een incomplete net niet – het/logos/voldoend aan  de standaard/human/mens/homo zijn. Exchange is als systeem erg parasitair op de nog steeds in onze economie aanwezige (onzichtbare?) gifteconomie. Exchange neemt relaties, dingen en diensten die eerst gratis en vrij waren of die mensen als vanzelfsprekend voor elkaar deden, isoleert ze en verkoopt ze voor geld terug. Daarmee community verzwakkend. Co- Munis. Munis betekent geven. Samen geven.

In Gifteconomische systemen was er geen geweld tegen vrouwen en kinderen, bestond het instituut huwelijk vaak niet, en was er geen tot weinig oorlog en geen honger, er was overvloed. Overvloed die verder gaat dan de new age theorie van overvloed. Met mijn films wil ik inspireren en bewustmaken dat er in het weefsel van onze economie onzichtbaar cement is van Gifteconomie, dat dagelijks door miljarden gepraktiseerd wordt. Want wie wil nu als ‘ik-je’ lekker rijk worden in een onrechtvaardig economisch systeem, waarin geen gelijke toegang voor iedereen is tot de basic voorzieningen: een dak boven het hoofd, schoon drinkwater, gezonde voeding en geluk? Wij kunnen beter dan dat!

“To meet our unquantifiable needs, we need nonmonetary circulation. When the qualitative is matched with the quantitative, the infinite to the finite, then the former is debased. The exchange of beauty for money, intimacy for money, attention for money — all smell of prostitution. The distaste of the artist for the world of commerce is not just an egotism that says he is above it all. When money tries to buy beauty, love, knowledge, connection, and so forth, either the buyer receives a counterfeit, or the seller, having sold the infinitely precious for a finite sum, is exploited. It is really quite simple; as the Beatles put it, “Money can’t buy you love.” ” (Charles Eisenstein, Sacred Economics)

“In the metahuman body we call society, money is like a signaling molecule that directs resources to where they are needed. It mediates economic relationships among our collective body’s far-flung parts. It is one of many symbolic systems that defines and coordinates our “organs”: governments, institutions, and organizations of all types. Unfortunately, money conveys only certain kinds of information (mostly about quantifiable gifts, needs, and desires). To achieve health, we therefore need other ways of “organ”-izing and coordinating human activity. ” (Charles Eisenstein, Sacred Economics)

 

In mijn werk verbind ik inzichten uit feministische linguistiek, filosofie, feministische economie/ecologie, genderstudies en levensbeschouwingen met de praktijk. Wanneer u bezorgd bent om mijn anti-kapitalistische en anti-patriarchale houding:  ik zie alle leven als heilig en vol wonder. Het probleem is een logica, een systeem, een zichzelf bevestigend paradigma van dominantie en overheersing. Het gaat mij niet om individuele personen. Het gaat mij er ook niet om deze logica te vernietigen, dat zou exact in lijn zijn van patriarchaal kapitalisme. Het gaat erom om van binnenuit het systeem de mindcontrol van dit systeem te breken en te decoderen.

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world…

Dit onderwerp heb ik enigszins uitgewerkt in theoretische zin een proefschriftperiode aan de Universiteit Leiden waar mijn grootste interesse was antropologie van emoties en lichaamstaal in genezingsrituelen in migratiecontext.  In praktische zin heb ik bovenstaand thema benaderd via deelname in Rainbow bijeenkomsten in Zuid-Europa en verblijven in verschillende eco-dorpen in Europa. (Een Rainbow is een internationale bijeenkomst in de natuur van mensen van divers pluimage met als experiment ervaring te leven zonder geld en zonder leiders.)  

IMG_4049

Mijn beroepsopleiding als documentaire maker bestaat in etnocinematografie en opleiding documentaire maken aan het TV College in Hilversum.

In opdracht maak ik korte en lange documentaires en video’s over onderwerpen die u aandraagt. Gebruik het contactformulier als u uitgebreider informatie wenst. Ik zal dan zeker binnen twee weken antwoord geven.

U kunt mij boeken als Spreker op het gebied van Sociale Vernieuwing:  Gender, Economie en Levensbeschouwingen, via Sprekersbureau Zij Spreekt

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s